568 1 0 0 иконы 0 видео

Преставле́ние и́же во святы́х отца́ на́шего, Арсе́ния, епи́скопа Тверска́го, чудотво́рца (Пл).

15 марта 2025 года по н. ст. / 2 марта 7533 года от Адама

Преставле́ние и́же во святы́х отца́ на́шего, Арсе́ния, епи́скопа Тверска́го, чудотво́рца

Краткое житие / Краткое слово о празднике

Преставился в 1409 г. Через 64 года после кончины епископа Арсения его мощи были обретены нетленными.

Уроженец г. Твери, он по смерти родителей ушел в Киево-Печерский монастырь. Митрополит Киприан во время своего пребывания в Киеве приблизил его к себе, посвятил в архидиаконы и поручил заведовать пере¬пиской и другими делами митрополии. Впоследствии по общему единодушному решению митрополита, собора епископов и тверского князя был признан лучшим кандидатом во епископа для Тверской епархии, но долго отказывался по причине царивших там междоусобных раздоров. Только угрозой запрещения добились его согласия. Вступив на архиерейскую кафедру в Твери, смог проявить себя как истинный миротворец, добрый наставник князей и любящий отец про¬стого народа. Создал несколько больших храмов и монастырей. Сподобился от Бога дара чудотворений.

Молитвы

Имеет благодать помогать верующим:

Указаний несть.

Служба:

Запев:

Святи́телю Христо́в Арсе́ние, моли́ Бо́га о на́с.

Тропарь и кондак:

Скан из мартовской Минеи 1645 года Набранный текст гражданскими буквами
скан минеи стр. 20 апостол Евр. 311 от полу "братие не о себе кто приемлет честь..." Тропа́рь, гла́с 8. Благоче́стно по́жив во святи́тельстве, лю́ди просвети́л еси́ уче́нием свои́м. и о́ храме Пречи́стыя вельми́ подвиза́вся, и люби́тель и́ноком бы́сть. сего́ ра́ди от Христа́, па́ствы своея́ вене́ц прии́м. те́м же я́ко апо́стальскаго престо́ла наме́стника, и святи́теля вели́каго чту́ще тя́ мо́лим ча́да твоя́ блаже́нне, от все́х бе́д изба́ви на́с, е́же ко Христу́ моли́твами ти́, святи́телю Христо́в Арсе́ние о́тче на́ш.
скан минеи стр. 24 Конда́к, гла́с 8. Восприи́мши ра́достно твоя́ мо́щи честны́я, пречи́стая це́ркви. вню́ же че́стно носи́ми мно́жеством свяще́нно и́нок, и кня́зи благове́рными. и тя́ прии́мши я́ко сокро́вище многоце́нное. те́м же мы́ ны́не твоея́ огра́ды слове́сныя о́вцы, о́крест ра́ки твоея́ предстоя́ще, любе́зно вопие́м ти́. не забу́ди ча́д свои́х о́тче, и́х же му́дре собра́ и возлюби́. я́ко да зове́м ти́. ра́дуися святи́телю Арсе́ние, па́стырю и учи́телю на́ш.
Евангелие и Апостол святому / празднику

На утрени

Ев. от Ин., зач. 36

Старопечатное Евангелие 1637 г. Набранный текст гражданскими буквами

рече́ Госпо́дь, ко прише́дшим к Нему́ июде́ом  ⃰ 
 ⃰  А́
з е́смь две́рь. Мно́ю а́ще кто́ вни́дет, спасе́тся, и вни́дет и изы́дет, и па́жить обря́щет. та́ть не прихо́дит, ра́зве да укра́дет и убие́т и погуби́т. А́з приидо́х, да живо́т и́мут, и ли́шьше и́мут. А́з е́смь па́стырь до́брыи. па́стырь до́брыи, ду́шу свою́ полага́ет за овца́. а нае́мник и́же не́сть па́стырь, ему́ же не су́ть овца́ своя́, ви́дит во́лка гряду́ща, и оставля́ет овца́ и бе́гает. и во́лк расхи́тит и́х, и распу́дит овца́. а нае́мник бежи́т, я́ко нае́мник е́сть, и не ради́т о овца́х. А́з е́смь па́стырь до́брыи, и зна́ю Моя́, и зна́ют Мя́ Моя́. я́ко же зна́ет Мя́ Оте́ц, и А́з зна́ю Отца́, и ду́шу Мою́ полага́ю за овца́. и и́ны овца́ и́мам, я́же не су́ть от двора́ сего́. и ты́я Ми́ подоба́ет привести́. и гла́с Мо́й услы́шат, и бу́дет еди́но ста́до, и еди́н Па́стырь.

Текст Евангелия в электронном виде

речE г7ь, ко пришeдшимъ к8 немY їю3дewмъ *
за?, lѕ. * Ѓ
зъ є4смь двeрь. мн0ю ѓще кто2 вни1детъ, спасeтсz, и3 вни1детъ ї и3зhдетъ, и3 пaжить о3брsщетъ. тaть не прих0дитъ, рaзвэ да ўкрaдетъ и3 ўбіeтъ и3 погуби1тъ. ѓзъ пріи3д0хъ, да жив0тъ и4мутъ, и3 ли1шьше и4мутъ. ѓзъ є4смь пaстырь д0брыи. пaстырь д0брыи, дш7у свою2 полагaетъ за њвцA. ґ наeмникъ и4же нёсть пaстырь, є3мy же не сyть њвцA своS, ви1дитъ в0лка грzдyща, ї о3ставлsетъ њвцA и3 бёгаетъ. и3 в0лкъ расхи1титъ и4хъ, и3 распyдитъ њвцA. ґ наeмникъ бэжи1тъ, ћкw наeмникъ е4сть, и3 не ради1тъ о3 њвцaхъ. ѓзъ є4смь пaстырь д0брыи, и3 знaю моS, и3 знaютъ м‰ моS. ћко же знaетъ м‰ tц7ъ, ї ѓзъ знaю tц7а, и3 дш7у мою2 полагaю за њвцA. и3 и4ны њвцA и4мамъ, ћже нё суть t дворA сего2. и3 тhz ми6 подобaетъ привести2. и3 глaсъ м0й ўслhшатъ, и3 бyдетъ є3дjно стaдо, ї є3ди1нъ пaстырь.

На Литургии

Несть.

На утрени

Ев. от Ин., зач. 36

Скан перевода епископа Кассиана Текст перевода в электронном виде

Ин. 10:9–16. Зачало 36

9 Я – дверь: чрез Меня если кто войдет, спасен будет, и войдет и выйдет и пастбище найдет.
10 Вор приходит только для того, чтобы украсть и убить и погубить. Я пришел, чтобы жизнь имели и в избытке имели.
11 Я – пастырь добрый. Пастырь добрый душу свою полагает за овец.
12 Наемник, а не пастырь, тот, кому овцы не свои, видит, как волк приходит, и оставляет овец и бежит (и волк их похищает и разгоняет),
13 потому что он наемник, и нет ему дела до овец.
14 Я – пастырь добрый, и знаю Моих, и знают Меня Мои.
15 Как знает Меня Отец, знаю и Я Отца; и душу Мою полагаю за овец.
16 И другие овцы есть у Меня – не из этого двора, и тех Мне надлежит привести, и голос Мой они услышат, и будет одно стадо, один Пастырь.

На Литургии

Несть.

Храмы РПСЦ в честь святого / праздника

    Несть.

Поучение дня

Из глубины взываю к Тебе, Господи (Пс. 129, 1). Не просто устами, но из глубины сердца, с великим усердием и ревностью, из самых оснований души. Такие молитвы имеют великую силу, не рассеиваясь и не колеблясь, хотя бы диавол нападал с великой дерзостью. Как дерево крепкое, весьма глубоко пустившее корни в землю и обхватившее недра ее, противостоит всякому порыву ветра, а дерево, держащееся на поверхности, колеблется при малом дуновении ветра, вырывается с корнем и падает на землю, так точно и молитвы, исходящие из недр души и имеющие корень в глубине ее, остаются крепкими и неослабными и не колеблются, хотя бы приступали бесчисленные помыслы и все полчище диавола.

Святитель ИОАНН ЗЛАТОУСТ.

Видео дня

Использованные источники

Понравилась публикация? Скажите автору «Спаси Христос!», нажав на сердечко, и расскажите о ней своим друзьям!
Обсуждение (0)