514 1 0 1 иконы 1 видео

Пренесение честных мощей прп. отца нашего Илариона, еп. Мегленскаго (Пл).

3 ноября 2025 года по н. ст. / 21 октября 7534 года от Адама

Пренесение честных мощей прп. отца нашего Илариона, еп. Мегленскаго
Свт. Иларион Меглинский. Русская икона начала XVII в.

Краткое житие / Краткое слово о празднике

Мощи святителя перенесли из г. Меглина в г. Тырнов в 1206 г. В 18 лет Иларион оставил мир и вел строгую иноческую жизнь. Был игуменом, много заботился о чистой жизни иноков.

В 1134 г. поставлен во епископы и повел борьбу с распространившейся в Болгарии богомильской ересью. Еретики учили, что добро и зло являются самостоятельными началами, между которыми идет борьба. Также неустанно и успешно боролся св. Иларион с проникновением в Болгарию ереси армян монофизитов, признававших во Христе только одну природу. Мирно скончался (1164).

Молитвы

Служба:

Запев:

Святи́телю Христо́в Иларио́не, моли́ Бо́га о на́с.

Тропарь и кондак:

Набранный текст гражданскими буквами
тропaрь. глaсъ, G. Чудeсъ kви1сz и3звэщeніе, дёлы восіsлъ є3си2 добродётелей б9іихъ, и4ночествующихъ ли1ки ўпасE. ґрхіерeйскаz сэдaлища њчи1сти, и3 є3рети1ческагw напaданіz не ўсумнёсz цRкви хrт0вы воз8дви1же, прпdбне и3ларіHне. ќмеръ же ћкw спS, цёло и3 нетлённо соблюдено2 бhсть тёло твоE. и3 подаeтъ цэльбы2 болsщимъ t разли1чныхъ недyгъ, и3 бёсы прогонsz. моли2 спасти1сz дш7aмъ нaшимъ. Тропарь, глас 3. Чуде́с яви́ся извеще́ние, де́лы восия́л еси́ доброде́телей Бо́жиих, и́ночествующих ли́ки упасе́. Архиере́йская седа́лища очи́сти, и ерети́ческаго нападе́ния не усумне́ся це́ркви Христо́вы воздви́же, преподо́бне Иларио́не. У́мер же я́ко спя́, це́ло и нетле́нно соблюдено́ бы́сть те́ло твое́. И подае́т цельбы́ боля́щим от разли́чных неду́г, и бе́сы прогоня́я. Моли́ спасти́ся душа́м на́шим.
кондaкъ. глaсъ, G. Ћкw свэтон0снаz kви1сz с™лю пaмzть твоS, тмY разрушaz ўнhніz. и3 свётъ њблистaz дар0въ нбcныхъ, всёхъ созывaющи на рaдость. t~ бGа бо и3ларіHне бlгодaть њбрёте, и3 мни1хwмъ бhсть степeнь. Кондак, глас 3. Я́ко светоно́сная яви́ся святи́телю па́мять твоя́, тму́ разруша́я уны́ния. И све́т облиста́я даро́в небе́сных, все́х созыва́ющи на ра́дость. О́т Бога бо Иларио́не благода́ть обре́те, и мни́хом бы́сть степе́нь.
Евангелие и Апостол святому / празднику

На утрени

Ев. от Ин., зач. 36

Старопечатное Евангелие 1637 г. Набранный текст гражданскими буквами

рече́ Госпо́дь, ко прише́дшим к Нему́ июде́ом  ⃰ 
 ⃰  А́
з е́смь две́рь. Мно́ю а́ще кто́ вни́дет, спасе́тся, и вни́дет и изы́дет, и па́жить обря́щет. та́ть не прихо́дит, ра́зве да укра́дет и убие́т и погуби́т. А́з приидо́х, да живо́т и́мут, и ли́шьше и́мут. А́з е́смь па́стырь до́брыи. па́стырь до́брыи, ду́шу свою́ полага́ет за овца́. а нае́мник и́же не́сть па́стырь, ему́ же не су́ть овца́ своя́, ви́дит во́лка гряду́ща, и оставля́ет овца́ и бе́гает. и во́лк расхи́тит и́х, и распу́дит овца́. а нае́мник бежи́т, я́ко нае́мник е́сть, и не ради́т о овца́х. А́з е́смь па́стырь до́брыи, и зна́ю Моя́, и зна́ют Мя́ Моя́. я́ко же зна́ет Мя́ Оте́ц, и А́з зна́ю Отца́, и ду́шу Мою́ полага́ю за овца́. и и́ны овца́ и́мам, я́же не су́ть от двора́ сего́. и ты́я Ми́ подоба́ет привести́. и гла́с Мо́й услы́шат, и бу́дет еди́но ста́до, и еди́н Па́стырь.

Текст Евангелия в электронном виде

речE г7ь, ко пришeдшимъ к8 немY їю3дewмъ *
за?, lѕ. * Ѓ
зъ є4смь двeрь. мн0ю ѓще кто2 вни1детъ, спасeтсz, и3 вни1детъ ї и3зhдетъ, и3 пaжить о3брsщетъ. тaть не прих0дитъ, рaзвэ да ўкрaдетъ и3 ўбіeтъ и3 погуби1тъ. ѓзъ пріи3д0хъ, да жив0тъ и4мутъ, и3 ли1шьше и4мутъ. ѓзъ є4смь пaстырь д0брыи. пaстырь д0брыи, дш7у свою2 полагaетъ за њвцA. ґ наeмникъ и4же нёсть пaстырь, є3мy же не сyть њвцA своS, ви1дитъ в0лка грzдyща, ї о3ставлsетъ њвцA и3 бёгаетъ. и3 в0лкъ расхи1титъ и4хъ, и3 распyдитъ њвцA. ґ наeмникъ бэжи1тъ, ћкw наeмникъ е4сть, и3 не ради1тъ о3 њвцaхъ. ѓзъ є4смь пaстырь д0брыи, и3 знaю моS, и3 знaютъ м‰ моS. ћко же знaетъ м‰ tц7ъ, ї ѓзъ знaю tц7а, и3 дш7у мою2 полагaю за њвцA. и3 и4ны њвцA и4мамъ, ћже нё суть t дворA сего2. и3 тhz ми6 подобaетъ привести2. и3 глaсъ м0й ўслhшатъ, и3 бyдетъ є3дjно стaдо, ї є3ди1нъ пaстырь.

На Литургии

Несть.

На утрени

Ев. от Ин., зач. 36

Скан перевода епископа Кассиана Текст перевода в электронном виде

Ин. 10:9–16. Зачало 36

9 Я – дверь: чрез Меня если кто войдет, спасен будет, и войдет и выйдет и пастбище найдет.
10 Вор приходит только для того, чтобы украсть и убить и погубить. Я пришел, чтобы жизнь имели и в избытке имели.
11 Я – пастырь добрый. Пастырь добрый душу свою полагает за овец.
12 Наемник, а не пастырь, тот, кому овцы не свои, видит, как волк приходит, и оставляет овец и бежит (и волк их похищает и разгоняет),
13 потому что он наемник, и нет ему дела до овец.
14 Я – пастырь добрый, и знаю Моих, и знают Меня Мои.
15 Как знает Меня Отец, знаю и Я Отца; и душу Мою полагаю за овец.
16 И другие овцы есть у Меня – не из этого двора, и тех Мне надлежит привести, и голос Мой они услышат, и будет одно стадо, один Пастырь.

На Литургии

Несть.

Храмы РПСЦ в честь святого / праздника

    несть

Поучение дня

Вы знаете, что было зарывшему в землю талант, данный ему от Бога, и что было удвоившим его: первый был осужден в муку вечную, а последние получили вечное блаженство. Под талантом подразумеваются всякие дарования Божии, которыми награжден человек: и знание, и власть, и богатство, и общественное положение и прочее. Тот зарыл талант, кто имеет знание, но не учит других, имеет власть и злоупотребляет ею, имеет богатство, но не поделился с неимущими, не употребляет его на добрые дела, а лишь на злые и порочные.

Епископ Иннокентий (Усов), статья «По поводу современных смятений» (Собрание сочинений: Т. 1, С. 105).

Видео дня

Использованные источники

Понравилась публикация? Скажите автору «Спаси Христос!», нажав на сердечко, и расскажите о ней своим друзьям!
Обсуждение (0)